TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Něco na konec.

26. listopadu 2023 Aberdeen 2023
Něco na konec.

Ženské finále obstaraly týmy Itálie a Švýcarska. Napínavý souboj rozhodl hit and roll Švýcarky Aliny Pätz, který odsunul výborně umístěný kámen Italek do pozice o několik centimetrů horší než onen odhozený, či spíše rolovaný. Reklama na curling. Mužský finálový duel svedl dohromady stálice světového curlingu skipy Mouata (Skotsko) a Edina (Švédsko). Takticky i technicky vyspělý zápas vyústil v extraend, kde skotskému skipovi zbylo dost místa, asi šest stop, na vítězné draw, které začali metaři McMillan a Lammy slavit ještě dříve než kámen dojel na své místo. Prostě věděli. Řada výtečně zahraných kamenů, přesně odhadnutých, brilantně zametených, dobře vymyšlených. Opravdový vrchol šampionátu. Až mužské finále bylo důstojně obsazeno publikem, do té doby části montované tribuny zely prázdnotou a z pár desítek diváků, včetně dvou platících českých, tvořili polovinu účastníci či dobrovolníci. Pořádání mistrovství Evropy v curlingovém klubu přineslo některé problematické momenty. Šířka drah byla na hraně pravidel, konkrétně na nejnižší přípustné hranici (4.750 mm, zcela výjimečně 4.420 mm). Kruhy mají průměr 3.658 mm. Padesát čtyři centimentrů mezi hranou kruhu a „side line“ rozhodně nebylo. Znamená to, že například kámen umístěný úplně na kraji kruhů nelze řešit clearingem outside-in, protože jedoucí kámen se dotkne dříve side line než stojícího kamene. Rozměry dráhy spolu s chodníčky opatřenými dřevěnými laťkami způsobily několikrát neřešitelné situace při vracení kamenů do původních poloh poté, co jejich postavení ovlivnil kámen vracející se do hry po nárazu do mantinelu. Středová čára měla šířku nejméně dva centimetry což je o polovinu víc, než říkají pravidla. Zdánlivě nedůležité, ale při aplikaci pravidla no-tick, přece jen hrající určitou roli. Nikdo už se nepozastavuje nad rezignací na pravidlo R5 (e). Žádná elektronická madla ani rozhodčí na hog-line. A hráči i hráčky to vědí. Pro realizační týmy bylo k dispozici mrazivé zázemí, kde bez kulichů, kapuc, elektrických dek či několika vrstev oblečení nebylo možné vydržet vsedě potřebné skoro tři hodiny. Drobné úpravy provozních pravidel vyvolané technickými okolnostmi občas nedávaly smysl. Například při time-outu soupeře bylo možné, aby i druhý tým mohl hovořit se svým trenérem, což je fajn. Ale na rozdíl od soupeřova kouče, který může se svým týmem začít hovořit ještě před okamžikem spuštění jeho časového limitu, druhý kouč toto nesmí a musí čekat!? Přesto je třeba upřímně poděkovat organizátorům za odvedenou práci. Udělali, co mohli. Vměstnat vrcholnou evropskou sportovní akci v olympijském medailovém sportu do prostoru klubu byl opravdu nadlidský úkol.


České týmy dosáhly na celkem čtyři výhry z dohromady odehraných osmnácti zápasů. Dokázaly porazit Němky, Estonky, Turky a Švédy. Oba reprezentační celky potvrdily svou pozici ve spodní části elitního pole, která je spíše stagnací než stoupajícím trendem. Evropský curling se opět trochu posunul a Češi i Češky se zuby nehty snaží udržet dříve vydobyté pozice. Muži budou moci ještě bojovat na světové úrovni v březnu příštího roku a snad se jim bude dařit. Tak pro ně hodně štěstí a dobrou hru.


foto: Bruce Mouat, skip Skotů

 

«»

↑ nahoru

Výsledky českých týmů a play-off.

24. listopadu 2023 Aberdeen 2023
Výsledky českých týmů a play-off.

Dvě závěrečné rundy základní části Mistrovství Evropy v curlingu 2023 rozřešily tajenku účastníků nadstavby a určily týmy, které budou v příštím roce hrát skupinu bé. Ženy odehrály své zápasy hned ráno. Estonky porazily Dánky posledním kamenem zápasu, a tím poskočily na tři výhry. Turkyně nestačily na Švédky a Švýcarky porazily Italky. Češky vydřely výhru 9 : 8 nad Němkami v extraendu. Ta je zařadila mezi trojici se dvěma výhrami. Kritérium vzájemných zápasů však přiřklo potřebné osmé místo Turecku, a tak na Češky zbyla první nepostupová příčka. Němky skončily desáté. Do nadstavby se spolu s Italkami a Švýcarkami dostaly ještě Norky a Švédky. V mužích nás zajímal zápas našich s Nizozemci. Po prohře 7 : 10 se pozornost upnula na dráhu C, kde srdnatě bojovali o svou šanci Finové se Skoty. Zápas šel do extraendu a jeho výsledek přinesl radost skotským a českým fanouškům. Semifinále si zahrají také Švýcaři a Švédi.


Pro naše barvy je letošní mistrovství Evropy minulostí. Oba týmy si připsaly shodně po dvou výhrách a sedmi prohrách a do poslední chvíle musely bojovat o udržení v elitní skupině. Ženy měly méně štěstí než muži, dvě výhry jim na úspěch nestačí a pro příští rok opouštějí elitní skupinu. Šampionát potvrzuje vzrůstající výkonnost italských týmů i nástup kvalitních mladších hráčů a hráček, např. z Norska, Švýcarska, Německa. České týmy mohou litovat, že se nepodařilo v domácím prostředí vytvořit dobré podmínky pro přípravu zejména na začátku sezóny. Tréninkové výpadky, technické potíže a organizační zmatky se podepsaly na vynuceném komplikovaném a zbytečně vyčerpávajícím procesu adaptace. A závěrem: finálovou účast si dnes večer vybojovaly Italky a Švýcarky.

 

«»

↑ nahoru

Slavní otcové v hledišti.

22. listopadu 2023 Aberdeen 2023
Slavní otcové v hledišti.

Oba české týmy mají za sebou sérii porážek. Středa, stejně jako úterý nepřinesla ani jedné z reprezentací bodový zisk. Muži prohráli se Švýcary 7 : 10, kdy se soupeři podařilo získat třikrát za sebou jednobodový end bez výhody posledního kamene a s Nory 5 : 9 po devíti endech. Ženy podlehly týmu Dánska v sedmi endech 2 : 9, když stejně jako muži proti Švýcarům nedokázaly několikrát za sebou skórovat při vlastní výhodě. Do nadstavby jsou již kvalifikovány Italky a Švýcarky a v mužích už mají velké Q Italové a Skoti. Zejména italské týmy předvádějí sebevědomou hru založenou na perfektní defenzivě a tvořivé pestré hře, mají-li výhodu. Do hlediště zavítali některé osobnosti a mezi jinými i otcové hráčů a hráček. Eigil Ramsfjell, trojnásobný mistr světa a bronzový olympijský medailista, s manželkou přijeli podpořit svého syna Magnuse. Hammy McMillan, mistr světa z roku 1999 sledoval svého syna z tribuny. Řada dalších, kteří nevydrží zimu v hale, se potuluje po klubu Curl Aberdeen, ukusuje kousky sýra Le Gruyere a sleduje zápasy na velkoplošné obrazovce. Ze včerejška na dnešek se upravovaly kameny a bylo úžasné pozorovat Marka Callana s týmem při práci. Celý proces totiž probíhal před zraky zájemců a bylo možné si pořídit fotky a videa. Zítřkem končí základní část posledními zápasy, české týmy do play-off nezasáhnou.


foto: Hammy McMillan otec

 

«»

↑ nahoru

Padesátka diváků.

21. listopadu 2023 Aberdeen 2023
Padesátka diváků.

Asi padesátka teple oděných diváků sledovala dnešní tři pětice zápasů hraných v Curl Aberdeen v rámci Mistrovství Evropy v curlingu 2023. Ráno zahájily ženy a mezi nimi i Češky, které vyzvaly Italky. Tým Italek byl před lety v podobné situaci jako my, tj. pendloval mezi skupinou A a B, měl lepší a horší roky a měl problém s tréninkovými kapacitami. Již olympiáda v roce 2006 (Torino, Pinerolo) posunula italský curling směrem k většímu zájmu. Současný olympijský program, vázaný na zimní olympiádu v roce 2026 ale už udělal z italských curlingových týmů čisté profesionály cestující po nejlepších turnajích na světě. Jistěže k prestiži curlingu mezi dalšími zimními sporty v Itálii výrazně napomohla zlatá medaile, kterou na poslední olympiádě získala italská dvojice Constantini a Mosaner v kategorii Mixed Doubles, ale i tak celkově zažívá italský curling nezadržitelný růst kvality. Utkání mělo opatrný začátek a první zlomový bod přišel v pátém endu, kdy po několika nepřesnostech zůstaly v kruzích tři lépe postavené italské kameny. My jsme kontrovali pouze jedničkou, ale následně jsme inkasovali pětku při snaze vytvořit situaci směřující k vyrovnání. Čeští muži podlehli v další rundě Finům a závěr dne obstaral duel Češek a Turkyní. Sebevědomý začátek podpořený získáním výhody poslední kamene pro první end se nepodařilo přetavit ve větší bodový zisk, a tak se týmy přetahovaly po jedničkách. Turkyně získaly dva body v šestém endu, ale potom zejména získaly další dva body v sedmém endu, a to bylo nepříjemné. Vykřesali jsme naději dvojkou v osmém endu a po jedničce soupeře jsme šli o dva dole s výhodou do závěru. Na extraend jsme potřebovali zahrát kámen do čtyř stop, ale tou částí dráhy, kde se již déle nehrálo, a to se ukázalo jako rozhodující. Kámen s rychlostí 14,1 (čas, za který ujede kámen vzdálenost mezi odhodovou a cílovou hog-line) nedojel ani do kruhu. Před pár desítkami minut by to bezpečně stačilo na střed kruhu. Výhra patří Turecku. 


foto: turecká skipka Yildiz

 

«»

↑ nahoru

Dlouhý a těžký den.

20. listopadu 2023 Aberdeen 2023
Dlouhý a těžký den.

Byl to hodně těžký a dlouhý den. Začal velmi brzy ráno budíčkem v 5,40, rychlým rozcvičením a kvapnou snídaní. Vzhledem k tomu, že organizátoři trochu bojují s nastavením dopravní logistiky, jsme byli nuceni kombinovat šampionátový shuttle a místní taxi. V hale jsme byli s přiměřeným předstihem. Skotky (Morrison, Dodds, Sinclair a Jackson) jsou domácím týmem a podle toho také získaly sebevědomě úvodní body. Zápas se úrovní vyrovnal a my jsme byli o dva dole, ale s výhodou posledního kamene. V sedmém endu jsme se dostali do složité situace, ve které byl jediným řešením posun volného kamene umístěného těsně před kruhy do nejlepší pozice. Směrově i rychlostně dobře odhozený kámen však zůstal v rovné linii a překvapivě ještě posunul kámen opačné barvy. Inkasovaná pětka rozhodla zápas ještě před odehráním všech endů. Po prohře žen přišla výhra mužů nad Turky a po ní odpolední zápas se Švýcarkami (Tirinzoni, Patz, Howald, Witschonke). Ty jsou ve skvělé formě a zatím jsou na turnaji neporažené. A tato charakteristika jim zůstává i po duelu s Češkami. Razantní nástup zajistil Švýcarkám příjemné vedení, a i když se pak musely bránit zlepšené hře našich, neudělaly žádné významnější chyby a po zásluze zvítězily. Večer muži podlehli solidně hrajícím Italům. Ženy mají zítra znovu dvojzápas, muži jen jeden. 


foto: v hale je na pořizování záběrů málo místa, tak panoramatické foto vypadá tak, jak vypadá

 

«»

↑ nahoru

Fanoušci dorazili.

19. listopadu 2023 Aberdeen 2023
Fanoušci dorazili.

Druhý den evropského šampionátu v curlingu zahájili muži proti Německu. Vyrovnaný vývoj v úvodu vzal rychle za své, když Němci dokázali dát trojku a čtyřku rychle za sebou a v polovině utkání si vytvořili rozhodující náskok. Češi zkusili se ještě do zápasu vrátit, ale soupeř přesnou defenzivou náskok ubránil. Ženy se postavily Estonkám v utkání hraném od dvou hodin odpoledne. Vídáme se s tímto týmem často a do A skupiny jsme se dostali společně s nimi po loňském úspěšném tažení v B skupině. Ve třetím endu Estonky poprvé zahrozily trojkou po na milimetr přesném runbacku Marie Kaldvee. V polovině zápasu jsme prohrávali. Druhá půlka ale patřila českému týmu. Po devíti endech jsme vedli o jeden bod a v desátém jsme urputně drželi jeden lepší kámen blízko středu. Estonky nezahrály potřebný hit and roll přesně, zatímco my vzápětí ano. Střed dráhy byl zaplněný kameny obou barev a Marie musela zkusit těžký double runback double. Minula a výhra patří Češkám. Muži večer hráli vyrovnaný zápas se Skoty, ale v závěru nedokázali najít recept na zpřesněnou hru domácích a těsně podlehli. Prší, ochladilo se a dorazili fanoušci, Petra a Radek Baudyšovi. 


foto: Klára Svatoňová, lead 

 

«»

↑ nahoru

Cenný skalp pro muže.

18. listopadu 2023 Aberdeen 2023
Cenný skalp pro muže.

Švédský ženský curling reprezentuje na letošním ME tým Wranå. Po urputném boji a několika domácích výhrách nad dosud vždy dominujícím týmem Hasselborg oblékly tyto mladé Švédky národní dresy. Oslabení ambicí Tre Kronor to však rozhodně není. Pocítil to i český ženský tým, který ve svém úvodním utkání podlehl Švédkám 4 : 10. Seveřanky byly přesnější a nezaváhaly ani v situacích, kdy se tým Anny Kubeškové pokoušel vytvářet tlak.  Zvýšené riziko v závěru Češkám body nepřineslo. V první mužské rundě došlo k prvnímu viditelnému překvapení, kdy čtveřice Klíma, Černovský, Jurík a Klípa porazila jeden z nejlepších týmů světa – Švédy vedené Niklasem Edinem 7 : 6. Cenný skalp. Večer ženy nestačily na Norky. Zítra se program obrací. Muži budou hrát dva zápasy za tří plánovaných rund a na ženy zbývá ten prostřední duel, hraný od čtrnácti hodin. Pořadatelé vyvíjejí maximální úsilí, aby vše fungovalo nejlépe, jak je v těchto podmínkách možné. Všichni jsou milí a vstřícní. Jen to počasí začíná zlobit. Studený déšť s větrnými poryvy připomíná, kde se nacházíme. Ve Skotsku.


foto: Lukáš Klípa odhazuje kámen v utkání proti Švédsku

 

«»

↑ nahoru

Obar Dheathain 2023.

17. listopadu 2023 Aberdeen 2023
Obar Dheathain 2023.

Mistrovství Evropy v curlingu má letos méně obvyklou podobu. Skupina B se hraje ve skotském Perthu a skupina A o stovku kilometrů dál v Aberdeenu. Tradičně se hrají obě skupiny společně, což čítá čtyřicet šest týmů a jedná se tedy o velký, atraktivní turnaj. Přidaným efektem bývá větší počet diváků v ochozech hlavní arény, protože hráči a hráčky z nižší výkonnostní třídy si do ní chodí pro inspiraci. Letos tedy přímá inspirace odpadá. České týmy se ve čtvrtek přesunuly z Prahy do třetího největšího skotského města ležícího mezi řekami Don a Dee na pobřeží Severního moře. Obar Dheathain znamená v gaelštině Aberdeen. Páteční program zahrnoval kromě on-line team meetingu obvyklý předturnajový trénink, na kterém si týmy mohou vyzkoušet sady kamenů, se kterými se bude hrát a otestovat kvalitu ledu na všech pěti drahách. Ženy dostaly příležitost již odpoledne, muži trénovali večer. Led, jehož autorem je kolektiv icemakerů pod vedením Skota Marka Callena vypadá dobře. Bezmála pět stop je parametr točení na obou stranách drah (swing) a rychlostně se led pohybuje mezi 13,8 a 15 vteřinami. Poněkud stísněné zázemí, zejména prostor za drahami, poddimenzované sezení pro trenéry a další členy realizačního týmu, úzké průchozí koridory a další prostorové limity jsou daní za umístění šampionátu do prostoru sportovního klubu a nikoli na zimní stadion. Oba české týmy jsou ubytované v hotelu Village Urban Resorts, jenž si svou lokací jméno zaslouží. Shluk administrativních budov zejících prázdnotou, rozlehlá parkoviště, po nichž se prohání jen vítr, jeden malý obchod s omezeným sortimentem rychloobrátkových potravin a mezi tím vším čtyřpatrový hotel s bazénem, saunami, posilovnou a milou Mexičankou na recepci. Resort, na samém okraji dvousettisícového města, kde před pandemií pulsoval čilý společenský a obchodní ruch, je dočasným domovem stovky curlerů, kteří v sobotu ráno rozehrají evropský šampionát. Nejprve je ženská runda (Češky proti Švédkám) a po ní nastoupí muži proti soupeři ze stejné země.


foto: hotel Village Urban Resorts 

 

«»

↑ nahoru