TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Švédové mistry.

9. dubna 2024 Schaffhausen 2024
Švédové mistry.

Mistry světa v curlingu se stali Švédové. A mezi nimi fenomenální hráč s celkem sedmi tituly a sto dvaceti třemi vyhranými zápasy z celkem sto šedesáti dvou hraných. Skip Niklas Edin je opravdovou stálicí mezi světovými hráči curlingu. Bezmála čtyřicetiletý pravák má kromě mužských titulů i zlato z juniorského mistrovství světa, sedm zlatých z evropských šampionátů i zlato z universiády. Ve finále, které se hrálo až do posledního kamene, Švédové (Edin, Eriksson, Wranå, Sundgren) nakonec těsně porazili Kanaďany (skip Gushue) a po ročním půstu se vracejí na světový trůn. Možná ale o něco víc než finále, se po šampionátu probíral zápas Italů a Skotů, tedy utkání o bronzové medaile. Bruce Mouat, další hvězda světového curlingu (loňský mistr světa), se svým týmem vedl už o tři body a vstupoval do desátého  endu. Nezvládl však svůj poslední kámen – nesnadný double runback – a nabídl Italům možnost zahrát si ještě extraend o třetí místo na MS. Citlivě zahraný výsun skotského kamene opravdu zařídil srovnání skóre a navíc se Italům vzápětí podařilo extraend uhrát. Tak dosaženou bronzovou příčkou doslova ukradli Skotům pár olympijských bodů. Světový šampionát mužů, první ze dvou, ze kterých je možno dovézt olympijské body je minulostí.  Švýcarský Schaffhausen dělal, co mohl a s vypětím sil šampionát zvládl. Za plusy můžeme považovat solidní počet diváků (na evropské poměry), účast českého týmu (relativně úspěšná), zajímavá setkání světových curlingových celebrit, včetně vedení Světové curlingové federace (inspirativní) a dobrou, profesionálně zvládnutou organizaci celého mistrovství. 

 

«»

↑ nahoru

Německé překvapení

5. dubna 2024 Schaffhausen 2024
Německé překvapení

Na letošním mistrovství světa v curlingu mužů je rozhodnuto o konečném pořadí po dohrání posledních zápasů round robin (každý s každým). Je jasné, kdo bude v soutěži pokračovat. Zítra ráno se utkají Italové s Němci a Skotové s Američany v tak zvané kvalifikační části. Vítězové postoupí do semifinále proti Švédům, respektive Kanaďanům. Čeští muži zaujímají devátou příčku, což se dá hodnotit jako mírný úspěch ve srovnání s papírovými předpoklady. Oproti evropskému šampionátu jsme porazili Nory. Získali jsme navíc výhry nad třemi z pěti zámořských účastníků. Na druhou stranu Češi prohráli pět z šesti posledních utkání, a to jim sebralo naději na lepší umístění, které ještě v polovině turnaje bylo na dohled. Naprostá většina konečných výsledků naznačuje, že šlo o vyrovnané zápasy, hráčské statistiky však české hráče, s výjimkou Marka Černovského, stavějí na horší než konečné dosažené místo, a to včetně celotýmového srovnání (dvanácté místo). Přípravu české reprezentace poznamenalo zranění Lukáše Klípy, který měl několikatýdenní tréninkový výpadek, ale celkově zanechal český tým velmi dobrý dojem a hráči Lukáš Klíma, Marek Černovský, Martin Jurík, Lukáš Klípa a Radek Boháč zaslouží upřímné poděkování za více než důstojné reprezentování českého curlingu na nejvyšší světové úrovni. Schaffhausenský šampionát se viditelně potýká s kvalitou ledu a ani dvojí broušení kamenů nepomohlo zajistit plný technický standard. Ilustrací, možná mírně provokační, bylo „stržení“ ledové plochy kameny tlačenými koštětem kanadskou reprezentací v průběhu tréninku, který předcházel utkání Kanada - Norsko. Při pořádání vrcholných curlingových akcí v Evropě zůstává zřejmým problémem nalezení odpovídajícího místa konání vybaveného technologií schopnou vytvořit bezchybný soutěžní led. Šest družstev ještě bude hrát a dva hrací dny jsou ještě před námi, ale už teď se dá říct, že největším překvapením je postup mladých Němců do play-off MS. Tři z nich jsou ještě v juniorském věku (Kapp, Messenzehl a Scheuerl), a přesto podali zatím velmi zralý výkon a evidentně si důvěru svého svazu zasloužili. Tak kdo bude mistr světa? Mládí nebo zkušenost? 


foto: Němci

 

«»

↑ nahoru

Švédsko - Amerika.

4. dubna 2024 Schaffhausen 2024
Švédsko - Amerika.

Zhruba třicet sedm tisíc lidí žije v hlavním městě kantonu Schaffhausen Schaffhausenu. Toto historické město, které již před tisícem let mělo své vlastní mince, leží na řece Rýnu jen několik kilometrů od německých hranic. Počasí je v těchto dnech proměnlivé – déšť, vítr, slunce, není snadné se správně obléknout. Ranní čtveřice zápasů je ve své polovině. Kanada školí Nory z produktivity herních postupů, Ital usiluje o povinnou výhru proti Novému Zélandu a Holanďan se snaží překvapit Skoty. Já sedím za dráhou, na které hraje Švédsko proti USA. Švédové zatím těží z toho, že Američané mají trochu smůlu, o kousky jim některé kameny nevycházejí, ale také nečtou dobře led a dělají chyby v metení. Američan Hamilton s ikonickým zeleným hadrem v zadní kapse kalhot hraje jedničku a ostříhaný Plys je na trojce. Švédové jsou ve standardní sestavě. V důležitém osmém endu svitla Johnu Shusterovi šance na dvojku. Niklas musí hodit poměrně plochý double, aby se jí ubránil. Jeden americký kámen letí ven, ale ten druhý zůstává ve hře a jen se posunuje na kraj kruhů. Hit and stay a po osmi endech vede USA nad Švédskem 4:3. Úroveň kvality zápasu pomalu narůstá. Po několika skvělých shotech jdou do vedení seveřané a poslední end rozehrává Sundgren přesným guardem na centre line. Švédové spěchají, nemají příliš mnoho času k dispozici, přesto jsou jejich kameny přesné. Před posledními dvěma kameny si berou time-out. Mezitím Italové a Kanaďané vítězí, Skoti jsou blízko a Shuster hraje kámen na výhru. Mouat to zvládá a Gosgens už nemá co hrát. Američané již potřetí na tomto turnaji netrefují poslední kámen zápasu a přenechávají výhru Švédům.


foto: hala po dohrání zápasů 

 

«»

↑ nahoru

ČR - Norsko, desátý zápas.

4. dubna 2024 Schaffhausen 2024
ČR - Norsko, desátý zápas.

Slavnostní nástup týmů před utkáním tentokrát obsahuje představení hráčů českého národního týmu a dekorování jednotlivých členů družstva originálními dárky. Moderátor nekazí žádné jméno a plná hala aplauduje české hymně. Pozornost většiny diváků je však upřena na dráhu D, kde proběhne lítý souboj mezi Italy a Švýcary. Na céčku jsou Američané s Němci a na áčku je asijské derby. Češi získali výhodu posledního kamene v prvním endu díky excelentnímu výsledku Last Stone Draw. Úvod patří hitům, ale první chybu dělají Norové a Češi dotahují end do dvojky. Highlightem je ale šestka Korejců po skvělém double take-outu skipa Parka. Ve třetím endu se oba týmy potýkají s in-turnovou stranou a dělají drobné či větší chyby. 2:2. Blíží se polovina utkání a jen Asiaté mají skoro rozhodnuto, ostatní je vyrovnané nebo těsné. Pátý end hrají Norové ve třech (jeden z Ramsfjellů se při pádu na led zranil) a tvrdě na to doplácejí inkasovanou čtyřkou „do šatny“, mimochodem Bendikův pád byl jeden z několika, které jsem zde viděl a je to potvrzení toho, že na některých místech je led omrzlý a s jinovatkou. Norové nuceně střídají a s Naessem na dvojce snižují na rozdíl dvou bodů, ale vzápětí jsme znovu o čtyři nahoře. Na céčku rozsekal Shuster slabě hrající Němce 10:2 po osmi endech. Jediné vyrovnané utkání je to, kvůli kterému sem dnes většina diváků přišla, o chlup lépe jsou na tom Švýcaři a světe div se, Japonci po osmi endech prohrávají už jen o bod, ale dochází jim čas. Norům se daří srovnat stav a tak do desátého endu jdeme s výhodou, stejně jsou na tom Švýcaři ve svém zápase. Lukáš svůj výsun na dvojku hraje přesně a Češi vítězí, získávají tím čtvrtou výhru. Asijské derby jde do extraendu!! A na déčku získává Ital poslední end bez výhody a vítězí. 

 

«»

↑ nahoru

Meeting a zápas.

3. dubna 2024 Schaffhausen 2024
Meeting a zápas.

Dopolední prohru našich se Skotskem jsem neviděl. Byl jsem na mítinku World Curling, kde se mimo jiné řešilo, jak hodnotit úspěšnost šampionátů. Jedním ze zmíněných důležitých hledisek bylo množství diváků, kteří si koupí lístek. Po této stránce je Schaffhausen úspěšným místem konání - samozřejmě na evropské poměry. Probírali jsme rovněž některá curlingová pravidla a v té souvislosti se objevilo několik zajímavých nápadů ohledně wheelchair. Ukázalo se například, že i v soutěžích vozíčkářů je pravidlo o hog line často diskutované a je třeba tuto problematiku řešit, ale také rozdílná délka delivery stick, pokud se používá jako nástroj k ukazování, vzbuzuje určité vášně. Od čtrnácti hodin je v IWC aréně na programu další kolo zápasů, kterého se však český tým neúčastní. Aktuálně proti sobě stojí na krajní dráze Amerika a Japonsko, vedle Norsko a Korea, Itálie a Nizozemí a u stěny hraje Německo a Nový Zéland. Odpočívající Češi se ve výsledkové tabulce momentálně dělí s Norskem o osmé a deváté místo a před sebou mají ještě čtyři soupeře. Němci vyhrávají po šesti endech 9:2, Ital vede po osmi endech o tři s výhodou do devátého endu a Holanďan podává ruku. Asijské týmy se drží a hrají vyrovnané mače, především Japonci se s Američany bijí o každý centimetr. Nepřesný guard Johna Shustera pomáhá Japoncům ke třetí výhře, naopak Korejci nedokážou vyhrát extraend bez výhody a spolu s Novozélanďany nadále zůstávají bez výhry.


V sedm večer startuje veledůležitý duel – Česko versus Švýcarsko. Kulisu na ostatních drahách dělají nejlepší týmy světa: Kanada (Gushue), Skotsko (Mouat) a Švédsko (Edin), každý se svým soupeřem. První end na naší dráze vyhrál Švýcar s výhodou a druhý vyhrál Švýcar bez výhody, oba endy jedničkou. Hala je skoro zaplněná, hrají totiž i Němci a jejich fanoušci to sem mají pár minut cesty. V dopoledním zápase nastoupil Radek Boháč místo Marka Černovského, ale teď už je na ledě opět základní sestava: Lukáš Klíma (skip), zmíněný Marek Černovský, Martin Jurík a první kameny hází Lukáš Klípa. Švýcaři mají na jedničce Pabla Lachata-Couchepina, pak Svena Michela, Yanicka Schwallera (skip) a Benoita Schwarze-Van Berkela. Kreativně pojatý čtvrtý end končí švýcarskou dvojkou a pátý end začínají Češi dvojicí corner guardů. Hraje se však jenom na středu. „Oblíbená“ krajní dráha občas lehce zakouzlí a nedá se ni úplně spolehnout, Corner guardy zůstávají smutné a nevyužité a do hry se dostanou případně jen pro účely angle raise. Na druhý pokus se Lukášovi daří kámen trefit a po půlce jsme o dva dole bez výhody. Zápasy na stanovištích vedle mě komentují mimo jiné hvězdy jako Carmen Schaffer, Daniel Herberg nebo Kevin Martin, se statistikou pomáhá bývalá mistryně světa Esther Neuenschwander. Po technické pauze hrané draw (13,76 sec. na tee-line) přináší Švýcarům další dvojku. Tak zvaný single sweeping je jasnou švýcarskou doménou, Třiadvacetiletý Pablo mete všechno a zřetelně to zvládá. Úspěšné draw proti trojce v sedmém endu drží náš tým ještě v naději na výhru, jednička Švýcarů v osmém vrací rozdíl ve skóre na stejnou úroveň, tedy mínus čtyři. V devátém dáváme jedničku, ale je zřejmé, že tohle už nevyhrajeme. Češi sportovně uznávají lepší výkon soupeře, gratulují a Radek Boháč se pomalu chystá na tradiční večerní trénink před zítřejšími zápasy (Norsko a Holandsko).


Vyhrává Švéd, vyhraje i Kanaďan a Skot. Foto je z time-outu v osmém endu.

 

«»

↑ nahoru

Česko - Německo, večerní zápas.

2. dubna 2024 Schaffhausen 2024
Česko - Německo, večerní zápas.

Po náročném dni plném mítinků, kdy jsem minul obě denní rundy - v té první Češi relativně snadno porazili Korejce a završili tím asijský double - a teprve na večerní program jsem se dostal do IWC arény. A hned se dějí věci. Zápas na déčku je v půlce druhého endu přerušen a dobrých patnáct minut se nehraje. Korea vede po prvním endu nad švýcarským favoritem 3 : 0 a Sven Michel láme koště. Nikoli vzteky, ale jako důsledek usilovného metení. Dochází k úpravě ledu a výměně koštěte. Mezitím Češi tlačí na Němce a po blanku v prvním endu odmazává Muskatewitz tři bodující kameny, ale ten čtvrtý je po měření lepší. 1 : 0 po dvou endech. Když Češi donutí Němce k jedničce v dalším endu, zavlaje naproti na tribuně česká vlajka, společně s ní mávají otec a manželka Lukáše Klímy. Na áčku vede Kanada nad Amerikou čtyři jedna a postupně jde za brzkým vítězstvím. Oba asijské týmy ve svých zápasech vedou a usilují o první, respektive druhou výhru. Češi bojují v osmém endu o dvojku a vyrovnání stavu, ale ve hře je i trojka v případě dobrého hit and rollu. Lukáš hraje výtečný kámen a německý skip bude hrát pod tlakem draw za centre guard. Muskatewitz roli zvládá, ale šance zůstává. Guard je však v cestě a po osmi endech ztrácíme tři body. Japonec vyhraje, ale Korejec spíše nikoli, protože Lachat-Couchepin mete všechno na stopadesát procent a Schwarz – Van Berkel ho bezchybně naviguje. Češi prohrávají s Německem 4 : 6, když klíčové byly čtyři jedničky v řadě uhrané soupeřem od pátého do osmého endu. Zítra bojujeme dál.


foto: poslední end

 

«»

↑ nahoru

Schaffhausen hostí MS mužů.

1. dubna 2024 Schaffhausen 2024
Schaffhausen hostí MS mužů.

Švýcarský Schaffhausen je dějištěm letošního mistrovství světa v curlingu. Do elitní třináctky, která bojuje o co největší příděl olympijských bodů, se vešel i český tým, který je složen ze dvou Lukášů – Klímy a Klípy, Martina Juríka, Marka Černovského a Radka Boháče. Rozlosování je pro český tým zdánlivě tvrdé, protože na začátku potkává vesměs favority, ale zdání klame. Favorité se dají porazit spíše na začátku round robin, a konec konců, kdo je vlastně velký favorit, kdo menší a kdo je outsider? Na téhle úrovni jsou to velmi jemné rozdíly. Hlavní icemaker Mike Reid po včerejším programu nabrousil kameny, čímž se snaží vyrovnat s drobnými, ale viditelnými technickými nedostatky kvality ledové plochy, které jsou důsledkem tak tak dostatečné chladící technologie a také zvýšené vlhkosti způsobené velkou návštěvou v ochozech. Ta se však ještě na samém konci turnaje o pár stovek navýší.


IWC aréna s momentální kapacitou cca 1200 sedících diváků je dnes odpoledne zcela zaplněna. Důvod je zřejmý. Na dráze D hraje švýcarský tým proti Holandsku. Obě země mají zatím po jedné výhře a dvou prohrách. Zpočátku velmi vyrovnaný duel ovlivněný jednou nečistotou na ledě, která pomohla Nizozemcům k trojce, se v závěru mění ve švýcarskou dominanci. Skoti drtí Novozélanďany, Norové trochu přehrávají Švédy a to nejzajímavější je na béčku – Kanada versus Itálie. Úžasný Edinův feather double-hit posílá severský duel do extraendu, výhoda Ramsfjell. Gushue urputně usiluje alespoň o extraend, byť chvíli dokonce stojí na výhru, ale závěrečné úspěšné draw, po předcházejícím double Retornaze znamená jenom vyrovnaný stav. Dva extraendy se blíží k rozuzlení. Ital stojí lépe a měl by Kanaďana porazit, Norové a Švédi to mají zamotané  až natolik, že z toho těží Edinův tým a bez výhody vítězí. Joel Retornaz potřebuje draw do pěti stop. Kámen je na stopkách 14,34 a draw končí těsně za tee-line. Cenná výhra pro Itálii.


foto: Schaffhausen - staré město

 

«»

↑ nahoru

Česká republika - Japonsko.

1. dubna 2024 Schaffhausen 2024
Česká republika - Japonsko.

Česká republika hraje proti Japonsku. Po dvou endech je stav dva dva a zdá se, že to bude hezký curling a současně nesmlouvavý boj. Japonci uhráli s výhodou dvojku a my kontrujeme rovněž dvojkou, poté, co jsme procpali náš kámen mezi dva guardy a vysunuli do té doby nejlepší japonský. Ve třetím endu zkomplikoval Martin situaci v kruzích kopnutím do našeho jedoucího kamene. Po diskuzi obou týmů Japonci souhlasili s tím, že kdyby k incidentu nedošlo, japonský kámen by byl vysunut z kruhů a sami jej odstranili ze hry. Velmi vstřícné gesto. Střední hra je taková přetahovaná po jedničkách, většinou „klasickej force“ a více méně se čeká na to, až někdo udělá větší chybu. V sedmém ta příležitost přišla. Po hrubé chybě Japonce Shimizu, který nepřesným hitem odstranil vlastní guard, se nabídla příležitost skórovat čtyřkou. Lukášův angle raise byl však o něco širší, a tak u středu kruhů zůstala japonská jednička. Zápas jde do závěrečné fáze. I na ostatních drahách jsou průběžné výsledky těsné. O něco lépe jsou na tom Noři, Američani a Italové.Krátké draw japonské čtyřky nabídlo českému týmu možnost skórovat dvojkou a přesně zahraným kamenem se to také podařilo. Kratičké rozpaky nad oboustranně neodsouhlaseným výsledkem endu zažehnalo japonské mávnutí rukou. Po osmi endech je srovnáno a v devátém vynucená jednička soupeře značně zvyšuje hodnotu českých akcií. Mezitím Američan Shuster míjí závěrečný runback a nechává výhru šťastným Nizozemcům, Retornaz trefuje double na vítězství Italů a Muskatewitz odevzdává zápas Norům. Češi vítězí po několika velkých chybách Japonců v posledním endu 8 : 6. Druhá výhra je příjemná a motivuje do pokračování v turnaji.

 

«»

↑ nahoru